DU LLB 2009

DU LLB ± 2009 DELHI INSTITUTE OF LAW 1 DU LLB 2009 1. Name the oil tanker that was hijacked by Somali ... Hemiepiphytes (c) Cactii (d) Succulents...

0 downloads 77 Views 185KB Size
DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

DU LLB 2009 1. Name the oil tanker that was hijacked by Somali pirates in November, 2008? (a) MV Elizabeth (b) MV Sirius Star (c) Seabourn Spirit (d) Achille Lauro 2. The Great Fire of Rome is associated with: (a) Maximus Quintus (b) Tacitus (c) Pliny the Elder (d) Lucius Domitius 3. Which of the following is not a wireless data transfer technology? (a) EDGE (b) GPRS (c) Bluetooth (d) 3GP 4. Human saliva contains enzymes necessary for breakdown of: (a) Proteins (b) Starch (c) Cellulose (d) Vitamins 5. Which of the following substance is an anticoagulant? (a) Heparin (b) Tannin (c) Fibrin (d) Thrombin 6. The first metal used by man was: (a) Iron (b) Copper (c) Aluminium (d) Bronze 7. Where is the Large Hadron Collider (LHC) particle accelerator located? , (a) Switzerland and France (b) Germany (c) United States of America and Mexico (d) Sweden 8. Which of the following is not a private space tourism venture: (a) Virgin Galactic (b) Intercosmos (c) MirCorp (d) Bigelow Aerospace 9. Where is the world's highest waterfall located? (a) Canada & United States (b) Argentina (c) Sri Lanka (d) Venezuela 10. The chemicals used in tear gas are known as: (a) Mustard gas (b) Lachrymatory agents (c) Nitrous oxide 1

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(d) Nerve agents 11. On what date did Rakesh Sharma launch aboard Soyuz T-I I towards its destination, the Salyut 7 space station? (a) 13th January 1984 (b) 23rd April 1984 (c) 2nd April 1984 (d) 26th January 1982 12. Polio virus is primarily transmitted via: (a) Contaminated food and water (b) Mosquito bite (c) Contaminated air (d) Mother to foetus. 13. Which road in Delhi is known as the Fleet Street of India? (a) Kasturba Gandhi Marg (b) Race Course Road (c) Bafiadur Shah Zafar Road (d) Parliament Street 14. Which of the following is popularly known as the 'Siamese Fighting Fish? (a) Betta (b) Pirhana (c) Tuna (d) Guppy 15. Which car maker is reportedly building the Presidential car for President of United States, Barack Obama? (a) Ford Motor Company (b) General Motors (c) Mercedes-Benz (d) Rolls Royce 16. Treatment of Dengue fever may require: (a) Platelet transfusion (b) Antibiotics (c) Administration of propanolol (d) All of the above 17. Which of the following popular fictional characters is not the public face of a superhero? (a) Peter Parker (b) Bruce Wayne (c) Clark Kent (d) Paul Drake 18. Which of the following countries conducted its first anti-satellite weapon test in the year 2007? (a) United State of America (b) Russia (c) Iran (d) China 19. 'Bar' is a unit of: (a) Humidity (b) Alcohol content (c) Pressure (d) Depth 20. Who is considered the inventor of detective fiction? 2

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(a) Arthur Conan Doyle (b) Agatha Christie (c) Erie Stanley Gardner (d) Edgar Allan Poe 21. Besides Indian scientific instruments, the Chandrayan carried instruments from various other space agencies. Which, among the following, is not one of them? (a) Bulgarian Academy of Sciences (b) National Aeronautics and Space Administration (NASA) (c) European Space Agency (ESA) (d) Russian Federal Space Agency (RFSA) 22. Who provided the earliest evidence of the Big Bang model of the Universe? (a) Einstein (b) Fred Hoyle. (c) Edwin Hubble. (d) Newton. 23. Which of the following is used as a tool for tracking human ancestry through females? (a) Y-Chromosome (b) Nuclear DNA (c) Mitochondrial DNA (d) X-chromosome 24. Which of the following is not a Kingdom under the Five Kingdom taxonomies I classification? (a) Animalia (b) Plantae (c) Monera (d) Archaea 25. Which telecom operator was the first to announce third-generation (3G) telecom services in India? (a) BhartiAirtel (b) Reliance Communications (c) MTNL (d) TATA Infocomm 26. Which team won the Indian Premier League tournament in 2008? (a) Chennai Super Kings (b) Rajasthan Royals (c) Bangalore Royal Challengers (d) Deccan Chargers 27. What is the aerobatics demonstration team of Indian Navy known as? (a) Sea Hawks (b) Surya Kiran (c) Sagar Pawan (d) Blue Angels 28. Water retaining plants adapted to arid climates are known as: (a) Phylloclades (b) Hemiepiphytes (c) Cactii (d) Succulents 29. Who created the 'Common Man’ associated with the Times of India? (a) R. K. Narayan (b) R. K. Narayanan 3

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) R. K. Laxman (d) K. R. Narayanan 30. Which event has been described as "the effective birth of economics as a separate discipline", by the New Encyclopedia Britannica? (a) The emergence of the 18th century French Physiocrats. (b) The publication of Adam Smith's "The Wealth of Nations". (c) The development of Keynesian Economics. (d) The codification of economic formulae in the city States of Sumer. 31. Edible mushroom is a form of: (a) Animal (b) Plant (c) Lower life form (d) Fungus 32. 'Nitrogen fixation' refers to: (a) Fixing achievable targets for reducing nitrogen pollution in the atmosphere. (b) Developing means to synthesize and produce Nitrogen on a mass scale. (c) The process by which Nitrogen is converted from its natural form in the atmosphere to Nitrogen compounds. (d) The procedure for optimal utilization of Nitrogen based fertilizers in field. 33. Jacques Yves Cousteau is credited with: (a) Liberating Paris in the Second World War. (b) Developing French naval warfare techniques. (c) Pioneering marine conservation. (d) Undertaking High Sea adventure trips. 34. Which, among the following, is not a literary piece by R. K. Narayan: (a) The Man Eater of Malgudi (b) The Guide (c) Swami and Friends (d) Malgudi Junction 35. Which of the following establishments in India was modeled on the lines of the United States WestPoint? (a) The National Defence Academy (b) The National Academy of Sciences (c) The Indian Administrative Services (d) The Defence Research and Development Organisation 36. Who, among the following fictional characters, is not a creation of Satyajit Ray? (a) Feluda (b) Byomkesh Bakshi (c) Professor Shonku (d) Topshe 37. Which British doctrine is considered as one of the reasons leading to the First War of Independence, also known as the Sepoy Mutiny? (a) Doctrine of Lapse (b) Doctrine of Contributory Negligence (c) Doctrine of Incompetence (d) Doctrine of Frustration of Purpose 38. The vermiform appendix in humans is an example of: (a) Reflex action mechanism (b) Digestive System organ (c) Vestigial Organ (d) Cognitive Behavioral Organ 4

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

39. Which phiyto-hormones influence plant growth? (a) Auxin (b) Gibberlin (c) Pheromone (d) Lignin 40. Cell wall in plants is composed of: (a) Cambium (b) Cellulose (c) Lignin (d) Cytokinin 41. Which plant mimics the scent and other characteristics of a female wasp to lure a male wasp of the species for its pollination? (a) Central American Yucca (b) Australian Orchid (c) Indian Banyan (d) Chinese Lily 42. Name the antimicrobial substance found in tears, saliva, sweat etc.? (a) Enzyme (b) Lysozyme (c) Pepsin (d) Co-Enzyme 43. Root nodule rhizobia in legumes are an example of: (a) Parasitism (b) Symbiosis (c) Predation (d) Commensalism 44. Which of the following is associated with Marx's economics? (a) Theories of Surplus Value (b) Essay on the Principle of Population (c) On the Principles of Political Economy and Taxation (d) Okishio's theorem 45. The movie 'A Fistful of Dollars' was based on which movie? (a) Sholay (b) Yojimbo (c) The Good, The Bad, and The Ugly (d) Support Your Local Gunfighter 46. What is the unit for temperature in the metric system? (a) Fahrenheit (b) Kelvin (c) Degrees (d) Celsius 47. Where is the painting, Mona Lisa displayed? (a) Louvre, Paris (b) National Gallery of London (c) Luxembourg, Paris (d) Orsay, Paris 48. Aristotle argued for the existence of a divine being described as? (a) God (b) Prime Mover (c) The Being 5

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(d) Spiritual Entity of Soul 49. Which art movement was led by Pablo Picasso? (a) Cubism (b) Futurism (c) Fauvism (d) Impressionism 50. Carl Jung, the Swiss psychologist is regarded as founder of which school of psychology? (a) Ego psychology (b) Cultural-historical psychology (c) Evolutionary psychology (d) Analytical psychology 51. Munchausen Syndrome refers to: (a) A mental disorder in which the affected person fakes or exaggerates illness to gain attention and treatment, (b) A condition in which the affected person is excessively worried or preoccupied about having illness. (c) An eating disorder involving a compulsion to eat or avoid eating. (d) A disorder involving a fear of being negatively evaluated by others or being embarrassed because of impulsive acts. 52. Which event led to a decision to provide the services of United States' Global Positioning System (GPS) to anyone, for civilian purposes, free of charge? (a) The series of losses of merchant ships and airplanes passing the Bermuda Triangle. (b) The shooting down of a Korean Air Lines flight by Soviet jet interceptors. (c) The Space Shuttle Challenger disaster. (d) The failure of NASA's Mars Observer mission. 53. Which Company acquired a majority shareholding in one of India's largest drugmaker Ranbaxy? (a) Zenotech Laboratories Ltd. (b) Cipla (c) Pfizer (d) Daiichi Sankyo 54. Which Company was in news for the gruesome death of its CEO at the hands of its agitating employees in September, 2008? (a) Gilera (b) Graziano (c) Bernardelli (d) Gaggia 55. In which year was State of Israel admitted as a member of the United Nations: (a) 1950 (b) 1949 (c) 1948 (d) 1952 56. Name the author of the book, "Sea of Poppies" (a) William Dalrymple (b) Amitav Ghose (c) Chetan Bhagat (d) Salman Rushdie 57. Which country won the UEFA European Football Championship in 2008? (a) Brazil (b) Argentina 6

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) Germany (d) Spain 58. Who won the 2008 Man Booker Prize? (a) Steve Toltz (b) Aravind Adiga (c) Chetan Bhagat (d) Amitav Ghosh 59. Bone marrow transplants are effective in cases of: (a) Thalassemia (b) Leukemia (c) Anemia (d) Diabetes 60. The Chandrayan has detected the presence of one of the following elements in the lunar soil. (a) Aluminum (b) Copper (c) Iron (d) Uranium 61. Which party won the December 2008 general elections in Bangladesh? (a) Awami League coalition. (b) Bangladesh Nationalist Party (BNP) coalition. (c) Jamaat-e-lslami Bangladesh (d) Bangladesh Jatiya Party 62. Who was the Chief Guest at the 60th Republic Day celebrations? (a) Nursultan Nazarbayev (b) Nicolas Sarkozy (c) Jacques Chirac (d) Vladimir Putin 63. The Indo-Sri Lanka Peace Accord was entered into under the leadership of: (a) Indira Gandhi and J.R. Jayewardene. (b) Rajiv Gandhi and J.R. Jayewardene (c) Rajiv Gandhi and Ranasighe Premadasa. (d) Rajiv Gandhi and Chandrika Kumaratunga. 64. What time zone does India fall into? (a) GMT+IST (b) GMT+5.5 (c) GMT+3.5 (d) GMT-3.5 65. Which of the following events is associated with 'Smiling Buddha'? (a) The nuclear weapons test conducted by India in 1998. (b) The launch of Chandrayan. (c) The launch of PSLV-II. (d) The nuclear weapons test conducted by India in 1974. 66. Which event led to Rabindranath Tagore's renouncement of his knighthood? (a) Civil Disobedience Movement (b) Jallianwalla Bagh massacre (c) Morley Minto Reforms (d) Chauri Chaura 67. Which one of the following is considered a major strategic event of the 1857 Mutiny/First War of Independence? (a) Wheeler's entrenchment (b) Massacre at Sati Chaura Ghat. (c) Bibighar massacre (d) All of the above 7

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

68. Which off the foiowing is associated with the business of retail supply and distribution of electricity in Delhi? (a) Delhi Bower Company Ltd. (b) BSES Yamuna Power Ltd (c) Delhi Transco Ltd. (d) Delhi Efiectridty Regulatory Commission 69. How many Olympic Gold medab has the American swimmer, Michwl Phelps won in his career till date? (a) Bjgint (b) Fourteen (c) Nineteen (d) Twelve 70. What is the Super WASP? (a) UK’s extra-solar planet detection program (b) Genetically engineered giant Wasp (c) Anti ballistic missile shield (d) Long, range tracking radar 71. The policy off British East India Company in India during the period off 1813-1858 is described as: (a) Policy of Ring Fence (b) Policy of Annexation by Lapse (c) Policy of Subordinate Isolation (d) Policy of Subordinate Union 72. Which modern Indian historian has described the events of 1857 as "neither first nor National nor War of Independence" (a) V. D. Savarkar (b) Dadabhai Naoroji (c) S.N. Sen (d) R. C. Majumdar 73. The airspace over one of the following was declared a 'no-fly zone’ December 2006. There by prohibiting all flying activity up to a height off 10.000 feet over it. Choose the correct location. (a) Parliament of India (b) Saibsihi Dhawan Space Centre. Sriharikota (c) HCaljpaliiLam Nuclear Power Plant (d) Rastattrapati Bhavan 74. Who is the Governor of Reserve Bank of India? (a) Dr. D Subbarao (b) Dr. Rakesh Mohan (c) Dr.Y.V. Reddy (d) Dr. Bimal Jalan 75. Which off the flowing offices has never been held by Prime Minister Manmohan Singh? (a) Finance Minister (b) Governor. Reserve Bank of India (c) Honorary Professor. Delhi School of Economics (d) Member, Lok Sabha 76. Op-Ed, with reference to a newspaper article, refers to: (a) Opinion Editorial (b) Opposite Editorial (c) Opinion Educational (d) Operative Editorial 77. "Stability 2008" refers to: (a) Russian strategic military exercise. (b) Economic bailout package envisaged by the Obama regime. 8

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) United Nations endeavor to bring peace to Somalia. (d) Measures to maintain ecological balance in tropical rain forests. 78. Who, among the following Indians, purchased the sword of Tipu Sultan at an auction in London? (a) Sanjay Khan (b) Anil Ambani (c) Yijay Mallya (d) Ratan Tata 79. Which of the following is one of the ten forces that 'flattened the world' in the opinion of Thomas L Friedman in his book, "The World is Flat"? (a) Nuclear weapons (b) Lunar landing (c) Netscape (d) Television 80. Who was crowned the 57th Miss Universe at Miss Universe 2008? (a) Riyo Mori (b) Dayana Mendoza (c) Rebeca Moreno (d) Taliana Vargas 81. Who among the following has not won a medal in individual event at the Olympics? (a) Rajyavardhan Rarnore (b) Abhinav Bindra (c) Leander Paes (d) Anjali Bhagat 82. Who among the following was the recipient of Padma Bhushan for distinguished services in sports? (a) Harbhajan Singh (b) Mahendra Singh Dhoni (c) Abhinav Bindra (d) Balbir Singh Khullar 83. A dysregulation of micro-RNA is linked with: (a) Cancer (b) Hepatitis (c) Agoraphobia (d) Diabetes 84. The Global Potato Conference 2008 was held at (a) Lima, Peru (b) New Delhi, India (c) Mexico City, Mexico (d) Sao Paulo, Brazil 85. Which of the following is not a video gaming console? (a) Wii (b) Playstation (c) X-Box (d) Macbook 86. Which law was enacted in the United States in 2008, for the bailout of the U.S. financial system? (a) Emergency Economic Stabilization Act of 2008 (b) Troubled Asset Relief Act of 2008 (c) Energy Improvement and Extension Act of 2008 (d) Mental Health Parity and Addiction Equity Act of 2008 9

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

87. Who led the FIDE Men's Chess ratings as on 1st February 2009? (a) Anatoli Karpov (b) Viswanathan Anand (c) Veselin Topalov (d) Vassily Ivanchuk 88. The de facto administrative capital of LTTE was located at: (a) Jaffna (b) Kilinochchi (c) Vanni (d) Elephant Pass 89. Which Pakistan based group was designated by the United Nations Security Council as a terrorist organization following the November, 2008 Mumbai attacks: (a) Lashkar-e-Taiba (b) Jamaat-ud-Dawah (c) Jamaat-e-lslami (d) Jaish-e-Mohammed 90. Which temple witnessed a stampede in September 2008? (a) Cfiamunda Devi Temple, Jodhpur, Rajasthan (b) Jaggannath Temple, Puri, Orissa (c) Tirupati Temple, Tirupati, Andhra Pradesh (d) Chamunda Devi, Kangra, Himachal Pradesh 91. Which term is being served by Smt.. Sheila Dixit as the Chief Minister of Delhi? (a) Second (b) Fourth (c) First (d) Third 92. Which State among the following witnessed the largest polling percentage in the State Elections in 2008? (a) Jammu & Kashmir (b) Meghalaya (c) Mizoram (d) Delhi 93. With which of the following did the State Bank of India enter into a Joint-venture Agreement for undertaking general insurance business? (a) New India Assurance Ltd. (b) Insurance Australia Group (c) Lehman Brothers Holdings Inc. (d) Allianz 94. With which country did India sign an extradition treaty in November, 2008? (a) Egypt (b) Sri Lanka (c) Portugal (d) Nepal 95. The 14th Conference of Parties to the UN Framework Convention of Climate Change was held at: (a) Bali, Indonesia (b) Pozanan, Poland (c) Montreal, Canada (d) Buenos Aires, Argentina 10

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

96. Balwant Rai Mehta Committee Report, 1957 is associated with: (a) Tax Reforms (b) Planning Commission (c) National Defence (d) Parrchayati Raj 97. Which was the first element to be discovered through synthesis? (a) Neptunium (b) Plutonium (c) technetium (d) Promethium 98. AIDS stands for: (a) Acquired Immuno Deficiency Syndrome (b) Acquired Immunity Deficiency Syndrome (c) Acquired Immuno Disease Syndrome (d) Acquired Immuno Deficiency Symptoms Directions: Questions 99 to 103 are based on the following passage: "You've been in love, of course! If not, you've got it to come. Love is like the measles; we all have to go through it. Also like the measles, we take it only once. One never need be afraid of catching it a second time. The man who has had it can go into the most dangerous places and play the most foolhardy tricks with perfect safety. He can picnic in shady woods, ramble through leafy aisles, and linger on mossy seats to watch the sunset. He fears a quiet country-house no more than he would his own club. He can join a family party to go down the Rhine. He can, to see the last of a friend, venture into the very jaws of the marriage ceremony itself. ...No, we never sicken with love twice. Cupid spends no second arrow on the same heart. Love's handmaids are our life-long friends. Respect, and admiration, and affection, our doors may always be left open for, but their great celestial master, in his royal progress, pays but one visit and departs. We like, we cherish, we are very, very fond of-but we never love again. A man's heart is a firework that once in its time flashes heavenward. Meteor like it blazes for a moment and lights with its glory the whole world beneath. Then the night of our sordid commonplace life closes in around it, and the burned-out case, falling back to earth, lies useless and uncared for, slowly smoldering into ashes". 99. In the opinion of the author, love is like measles because: a. Each one of us has to go through it. b. It happens only once in life. c. It makes a person reckless d. It is painful. Which of the above are correct? (a) a, b and d (b) a, b and c (c) a and b (d) All of them are correct 100.The writing style of the author may be described as: (a) Romantic (b) Melodramatic (c) Satirist (d) Somber 101.Choose the word having the same meaning as "ramble" (a) Saunter (b) Tumble (c) Shamble (d) Rally 102.What, according to the author, are the emotions that accompany love? 11

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(a) Admiration and affection. (b) Courage and fearlessness. (c) Sickness (d) Foolhardiness 103. In which of the following ways is a man's heart been described as being similar to a firework: (a) A firework lights up the sky. (b) A firework flashes only momentarily and falls back to earth. (c) Having lighted up once, it is of no further use. (d) All of the above. 104.Choose the word having the same meaning as "obsequious" (a) Subservient (b) Obscene (c) Rude (d) Observant 105.Choose the word having the same meaning as "averse" (a) Adverse (b) Unfavorable (c) Opposed (d) Reversed 106.Choose the word having the same meaning as "apposite" (a) Inapt (b) Opposite (c) Relevant (d) Casual 107.Choose the word having a meaning opposite of "sequester". (a) Cloister (b) Isolate (c) Unify (d) Distribute 108.Choose the word having a meaning opposite of "sagacious". (a) Sanguine (b) Capricious (c) Facetious (d) Foolish 109.Choose the word having a meaning opposite of "erudite’. (a) Calm (b) Scholarly (c) Ignorant (d) Filthy 110.Cognition refers to: (a) The ability to recognize. (b) The reflex to a condition. (c) The faculty of perception. (d) An inclination towards seeking recognition. 111.Choose the most appropriate word to fill in the bianirs The General's at the battlefield paid off. (a) Gamut (b) Gambit 12

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) Movement (d) Commands 112. The speaker made a __________argument against the proposed law. (a) Perspicuous (b) Perspicacious (c) Precipitous (d) Conspicuous 113. A_______ by the Principal disciplined the rowdy schoolboys (a) Censor (b) Censure (c) Direction (d) Suggestion 114. Since the Parliament was not in session, the President promulgated a/an ______in view of die urgency. (a) Ordnance (b) Order (c) Ordinance (d) Statute 115. Studies have revealed that a female Whale spends considerable time nursing its newborn______ (a) Whale (b) Brood (c) Calf (d) Pre-Toothed whale 116. Aamir ______14 films and I think his latest is the best. (a) Has made (b) Made (c) Had made (d) Was making 117. Sorry, we're late. We__________ the wrong turning. (a) Were taking (b) Took (c) Had taken (d) Are taking 118. Next week I ________Akash for 20 years. (a) Will have known (b) Am knowing (c) Will have been knowing (d) Know 119.Following the earthquake,_________ in the area_________ major repair work. (a) Each buildings ... Need (b) Each of buildings ... Needs (c) Every building ... Needs (d) Every building ... need 120. The radio station is owned by the Entertainment Group,________ Chairman is Mr. Vishal Wadhwa. (a) Who's (b) Whose (c) That's (d) Which 13

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

121. Jack leave the hospital only six hours after the operation. (a) could (b) can (c) is able to (d) was able to 122.Choose the correct sentence. (a) He described me the situation. (b) He describe the situation to me. (c) I was described the situation to me. (d) I was described the situation. 123.Who _______was coming to see me this morning? (a) did you say (b) did you say that (c) you did say (d) you said 124. I _________our anniversary and I_______ how to make it up to her. (a) completely forgot ... don't just know (b) completely forgot ... just don't know (c) forgot completely ... don't just know (d) forgot completely ... just don't know 125. "FOB" in contracts of carriage refers to: (a) Fresh on Board (b) on Board (c) Fresh off Boat (d) Free off Board 126. Dishonor of a cheque is an offence under: (a) Section 138 of the Negotiable Instruments Act (b) Section 420 of the Indian Penal Code (c) Section 73 of the Contract Act (d) Section 41 of the Code of Criminal Procedure 127. A Lease Agreement is a form of: (a) Promissory note (b) Bill of Exchange (c) License (d) Compact 128. Which of the following is not an Alternate Dispute Redressal Mechanism? (a) Mediation (b) Lok Adalat (c) Arbitration (d) Plea Bargaining 129. The owner and landlord of a flat, allotted to him by the Delhi Development Authority, may recover possession of the flat from his tenant by taking recourse to the law. Which of the following may not have any bearing on such recovery of possession? (a) Delhi Rent Control Act, 1958 (b) Agreement to Lease for a fixed term. (c) Indian Contract Act, 1872 (d) public Premises (Eviction of Unauthorized Occupants) Act, 1971 130.Which of the following is not related to protection of rights of consumers? (a) 24th December (b) Jago Grahak, Jago 14

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) 15th March (d) All of them are related to consumer protection. 131.The 44th Amendment Act of 1978 to the Constitution of India: (a) Deleted the Fundamental Right to acquire, hold and dispose off property. (b) Introduced the Fundamental Right to free and compulsory education. (c) Deleted Fundamental Right to work (d) Suspended the Fundamental Right to constitutional remedies. 132. Who declared a state of emergency in India under Article 352 of the Constitution of India in the year 1975? (a) Indira Gandhi (b) Giani Zail Singh (c) Fakhruddln All Ahmed (d) Sanjay Gandhi 133.Who is the Solicitor General of India? (a) Milon K. Bannerjee (b) G.E.Vahnavati (c) Harish Salve (d) Soli Sorabjee 134. Following a ruling of the Delhi High Court, which among the following is not a criteria for designating an advocate as Senior Advocate: a. ability b. standing at Bar c. 12 years of uninterrupted law practice d. Special knowledge or experience of law e. Money (a) b, c and e (b) e (c) b and e (d) c and e 135. The Bill for Welfare of Domestic Help has been passed by the state legislature of: (a) Orissa (b) Delhi (c) Bihar (d) Maharashtra 136.Which Bill of the Parliament seeks to give effect to Article 21A of the Constitution of India? (a) right to Education Bill, 2008 (b) Central Universities Bill, 2008 (c) Limited Liability Partnership Bill, 2008 (d) National Investigation Agency Bill, 2008 137.The Rules restricting the display of use of tobacco products in films and television programmes was recently struck down by the High Court of Delhi, being violative of: (a) Article 19( I )(a) of the Constitution of India. (b) Article 21 of die Constitution of India. (c) Section 5A of die Cinematograph Act, 1952. (d) Article 14 of the Constitution of India. 138. Against which of die following Indian establishment has a dass action lawsuit been filed recently in the United States District Court, Southern District of New York? (a) Price Waterhouse Coopers (b) Satyam Computer Services Ltd. (c) Maytas Infra Ltd. (d) All of die above 15

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

139.Which judge of the Supreme Court of India was recently reported to have equated a terrorist with an animal and thus deserving of animal rights instead of human rights, in his speech? (a) Justice Arijit Pasayat (b) Justice B. N. Agarwal (c) Justice S.B. Sinha (d) Justice S.H. Kapadia 140.Who founded the doctrine of Utilitarianism? (a) John Austin (b) Holmes (c) Jeremy Bentham (d) Ronald Dworkin 141.Which of the following is not related to legal research? (a) www.manupatra.com (b) Black's Law Dictionary (c) Boyle's Law (d) Law of the Sea 142.Which of the following is considered the first international crime? (a) Piracy on the High Seas. (b) Violation of Human Rights (c) Slavery (d) Software Piracy 143. Under which Article of the Constitution of India is the law laid down by Supreme Court binding on all courts? (a) Article 32 (b) Article 141 (c) Article 226 (d) Article 124 144. Driving without a valid "Pollution Under Control Certificate" is punishable under the provisions of: (a) The Motor Vehicles Act, 1988 (b) The Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981 (c) The Environment (Protection) Act, 1986 (d) The Public Liability Insurance Act, 1991. 145.Who appoints the Attorney General of India? (a) Chief Justice of India. (b) Ministry of Law and Justice, Government of India, (c) President of India (d) President of India in consultation with the Chief Justice of India. 146.Who among the following is an accused in the Uphaar cinema fire case? (a) VikasYadav (b) Sushil Ansal (c) Sanjeev Nanda (d) Manu Sharma 147.What is an extradition treaty? (a) A treaty for surrender of an alleged or convicted criminal by one nation to another. (b) A treaty for ensuring fair trial of an alleged or convicted criminal transferred by one nation to another. (c) A treaty for international trial of an alleged or convicted criminal. (d) A treaty for trial of an alleged or convicted criminal by a nation, for crime committed or allegedly committed in another nation. 148. Which of the following is entrusted with a statutory duty of laying down the standards of 16

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

professional conduct and etiquette for advocates in India? (a) Bar Association of India (b) Bar Council of India (c) Delhi Bar Council (d) Supreme Court of India 149.Which is the present Law Commission of India? (a) 13th (b) 16th (c) 18th (d) 21st 150.Which University had established Faculty of Law was in 1924? (a) Allahabad University (b) Aligarh Muslim University (c) Banaras Hindu University (d) University of Delhi 151.Who is the author of the book "A Bunch of Old Letters"? (a) Jawaharlal Nehru (b) Mahatma Gandhi (c) Smt. Indira Nehru Gandhi (d) Shri K.C. Pant 152.What is meant by the expression "Separation of Powers"? (a) Division of powers and spheres of authority between the police and the army at local and national level (b) Model of governance dividing the powers and responsibilities of 'the State between its Executive, Legislature and a Judiciary (c) Provision under the Constitution of India for separate High Courts for each state of the country (d) Division of rights and liabilities between the Central Government, State Governments and the citizens of India through the Constitution of India read with the Right to Information Act 153. Which of the following theories of crime is based on the works of Henry McKay and Clifford R. Shaw of the Chicago School thought? (a) Social disorganization theory (b) Strain theory (c) Rational choice theory (d) Routine activity theory 154. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Act, as amended in 2006, prohibits the employment of children under the age of years as domestic servants. (a) 12 (b) 18 (c) 16 (d) 14 155.Which documentary film won an Oscar during 81st Academy Awards 2009? (a) Slumdog Millllionaire (b) Smile Pinki (c) Pinki Sonkar (d) Smile Train 156.Which of the following bodies is not set up under the Constitution of India? (a) Finance Commission (b) Union Public Service Commission (c) Supreme Court of India (d) National Human Rights Commission 157.Which of the following is not true about LED? (a) It’s an abbreviation for Light Emitting Diode (b) It can emit light of various colors 17

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(c) it is a type of superconductor (d) It can emit light of infrared and ultra-violet frequencies 158.How many official languages have been recognised under the Constitution of India? (a) 14 (b) 18 (c) 20 (d) 22 159.An arrested person under the Indian Constitution does not have a fundamental right to (a) Travel abroad (b) Practice any profession (c) Get assistance of a legal practitioner of his choice if arrested under preventive detention law (d) Challenge an arbitrary law 160. The only University in India covered in the first "Top 500 World University Rankings" for the year 2007 published by the Times Higher Education Supplement was: (a) University of Bombay (b) Punjab University (c) Shantiniketan (d) University of Delhi Directions: Choose the most appropriate answer to each Factual Situation given in Question Nos. 161 to 163 within the scope of the Principle mentioned. 161. PRINCIPLE: A person, who lawfully brings on his land something which though harmless, but will do mischief if it escape, must keep it at his peril, and if he does not, he is answerable for all the damage. FACTUAL SITUATION:'A' was the owner of a mill. In order to supply it with water he constructed a reservoir upon nearby land by employing engineers and contractors’' was the owner of coal mines, under lands, close to but not adjoining the premises on which the reservoir was constructed. The contractors, while excavating for the bed of the reservoir, came upon abandoned shafts and filled them with soil not suspecting that that they were abandoned mine shafts. The reservoir was completed and partly filled. Within days the bed of the reservoir gave way and burst, leading to flow of water through the channels connected with B's mine. Is 'A’ liable to pay damages for loss caused to B? (a) 'A' is not liable because there was no negligence on his part. He was not aware that the reservoir bed was connected to B's mines (b) 'A' is liable to pay damages to 'B' because he brought the water on his property which would have caused mischief if it escaped and it did escape. (c) 'A' is not liable because ‘B' never informed him the existence of B's mines. (d) 'A' is liable because he hired the services of unqualified engineers 162. PRINCIPLE: Cheating is defined as deceiving any person to deliver any property and it includes the dishonest concealment of facts. Cheating by Personation means a person cheating another by pretending to be some other person, or by knowingly substituting one person for another, or representing that he or any other person is a person other than he or such other person really is. FACTUAL SITUATION: 'A', while leaving a restaurant mistakingly picked up the umbrella of 'B' instead of his own. The next day he decided to return to the restaurant with the umbrella, hoping to find the real owner, C, who had never seen 'B' in person and had only communicated with 'B' through letters was on his way to the restaurant to meet ‘B'. Since 'B' and ‘C had never met, it was agreed between them to identify each other at the pre-appointed spot, the restaurant door, by the clothing of 'C and umbrella of 'B' which they had described to each other in detail., 'C saw’s' at the door of the restaurant and identified the umbrella. Thinking 'A' to be 'B','C delivered a parcel labeled Mr. B to 'A'.'A' received the same without protest and promptly returned home without looking for 'B'. Is 'A' guilty of cheating by Personation? 18

DU LLB – 2009

DELHI INSTITUTE OF LAW

(a) 'A' is not guilty because he was going to return the umbrella to the real owner and handing over 'B's' packet to 'A' was 'C's' mistake. (b) 'A' is not guilty because he was overcome by a sudden temptation. (c) ‘A’ is guilty because he was aware of the mistaken identity and that the parcel was not meant for him but for ‘B'. (d) 'A' is guilty because the parcel might have been valuable to ‘B'. 163. PRINCIPLE: A consumer is a person who buys any goods or services for a consideration and uses the goods for non-commercial purposes. Exclusive use of the goods for the purposes of earning his livelihood, by means of self-employment is not considered as commercial use. A consumer can approach a consumer forum if there is a deficiency in goods or service. FACTUAL SITUATION: 'A', a taxi driver received a car music system for free, from an electronics company through a draw of lots and installed the same in his taxi. Sometime later, the music system stopped working. 'A' approached the electronics company for a replacement but the company kept delaying. Can 'A' sue the company in a consumer forum? (a) Yes ‘A’ is not using die music system for any commercial purpose. He is just plying a tax: for earning his livelihood. (b) Yes ‘A’. mere is a deficiency in goods since the music system became non-functional. (c) No, ‘A’ is using his taxi for ferrying passengers which is a commercial purpose. Hence he is not a consumer. (d) No, ‘A’ is not a consumer since he has not paid any consideration for the music system. 164. 165. Dr. Hari Singh Gaur was the first Dean, Faculty of Law and the Vice-Chancellor of: (a) Dr. Hari singh gaur university (b) University of Delhi (c) University of lucknow (d) None of the above 166.Which of the following bodies had approached the Supreme Court of India seeking permission to interrogate the deposed Chairman of Satyam Computer Services? (a) Registrar of Companies (b) Securities and Exchange Board of India (c) Reserve Bank of India (d) Central Bureau of Investigation 167.How many persons were nominated for award of Ashok Chakra on 26th January 2009? (a) 9 (b) 10 (c) 11 (d) 12 168.Which politician considered responsible for Babri Masjid demolition has apologized for his role in the demolition? (a) Ms. Uma Bharati (b) Mr. Madan Lai Khurana (c) Kalyan Singh (d) None of the above 169.Which is the University whose Faculty of Law has been given first rank among all Faculties having three-year LL.B. Degree course? (a) National Law School University, Bangalore (b) University of Delhi (c) University of Hyderabad (d) W.B. National University of Juridical Sciences, Kolkata 170.According to a survey conducted by the Union Ministry of Labour and Employment, workers lost their job between October and December, 2008 in India on account of 19

DU LLB – 2009 INSTITUTE OF LAW

DELHI

recession: (a) zhree lakh (b) Four lakh (c) Five lakh (d) Seven lakh 171.The phrase 'de facto' means: (a) All the facts (b) All the facts and figures (c) Bona fide (d) For all practical purposes 172.The expression "to assume air on" means (a) To assume inferiority (b) To fill one self with airy things (c) To affect humility (d) To have a haughty opinion about oneself 173.Which one of the following is associated with mentally or emotionally disturbed (a) Psychological (b) Psychopathic (c) Psychoanalytical (d) Psychotherapic 174.The prediction by palm-reading is called (a) Chironomy (b) Chirography (c) Chiropidy (d) Chiromancy 175.Neuralgia is associated with (a) Record of heart beats (b) Mental inbalance (c) Nerve pain (d) Inflamation of the nerves

20

DU LLB – 2009 INSTITUTE OF LAW

DELHI

DU LLB 2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

B D D B A B A B D B B A C A B A D D C D D C C D C B C D C B D C C D A

36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

B A C A B B B B A B D A B A D A B D B B B D B B C A A B B D B D B B A

71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105

C D C A D B A C C B D C A B D A C B B A D C B A B D C A C C A A D D C

106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140

C C D C C C A B C C A B A C B D C A B B A D D D D A C B D D A A B A C

141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175

21

C A B A C B A B C D A B A D B D C D A D B C D * B B C C B C D D B D C