Tip Pengguna Semasa Musim Perayaan

semuanya menanti pengunjung Karnival Jualan Mega. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai pelbagai kad keahlian pusat membeli belah. Ia juga masa untuk a...

0 downloads 26 Views 5MB Size
ISSN 2231-976X • Bil 6/2015

Wadah Informasi Kelab Pengguna JUN 2015

• EDARAN PERCUMA

Tip Pengguna Semasa Musim Perayaan

Masa Terbaik Membeli Belah

Kenderaan berat tidak sepatutnya berada di atas jalan raya pada waktu puncak Masalah Pembocoran Air di Bangunan Bertingkat

Perkhidmatan Pembetungan

Demam Denggi

Kad Diskaun Siswa 1Malaysia

Terbitan bulanan usahasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan FOMCA

Semasa

Tip Pengguna Semasa Musim Perayaan

A. Belanja Berhemat Pada Musim Perayaan

3. Buat perbandingan harga lebih daripada dua tempat dan jangan biarkan penjual memaksa atau membuat pilihan untuk anda.

1. Buat belanjawan (senarai barangan dan anggaran harga) terlebih dahulu sebelum keluar membelibelah dan patuhi senarai barangan tersebut.

4. Bezakan antara keperluan dan kehendak, keperluan harus didahulukan berbanding kehendak.

2. Semak kesahihan peniaga sekiranya berbelanja secara dalam talian (online) dan berhati-hati apabila melakukan transaksi wang.

5. Jangan mudah terpengaruh dengan iklan, terutamanya yang menetapkan pelbagai terma dan syarat yang tidak jelas.

Sidang Redaksi Penasihat Y.Bhg Datuk Dr. Marimuthu Nadason Presiden, Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia Ketua Sidang Pengarang Mohd Yusof Abdul Rahman Timbalan Ketua Sidang Pengarang Siti Rahayu Zakaria Sidang Pengarang

Bil. 38, Edisi Jun 2015

2•

Foon Weng Lian, Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (WECAM) Nuraini Khalil, Forum Air Malaysia Jesslyn Pek Yen Lee, Forum Air Malaysia Nur Asyikin Aminuddin, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia Bahagian Gerakan Kepenggunaan, KPDNKK Bahagian Kokurikulum, Kementerian Pendidikan Malaysia

Generasi Pengguna merupakan terbitan usahasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan FOMCA. Ia diterbitkan setiap bulan khusus untuk Kelab Pengguna Sekolah. Edaran naskhah adalah percuma. Editor GENERASI PENGGUNA No 4, Jalan SS 1/22A, 47300 Petaling Jaya, Selangor. Tel : 03-7876 2009 Faks : 03-7877 1076 E-mel : [email protected]

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan No 13, Persiaran Perdana, Presint 2, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, 62623 Putrajaya. Sesawang : www.kpdnkk.gov.my Hotline : 1-800-886-800 Tel : 03-8882 5500 Faks : 03-8882 5762 Cetakan Percetakan Asas Jaya (M) Sdn Bhd No. 5B Tingkat 2, Jalan Pipit 2 Bandar Puchong Jaya, 47100 Puchong Jaya Selangor Darul Ehsan

Untuk memuat turun Generasi Pengguna dalam format “PDF”, sila layari laman sesawang www.fomca.org.my.

Semasa 6. Kurangkan membeli barangan yang berjenama mahal.

4. Pastikan kereta diselenggara dengan baik dan mengikut jadual.

7. Amalkan tabiat menawar harga barangan, melainkan jika harga barangan tersebut tetap.

5. Gunakan rim tayar bersaiz biasa dan mengikut kesesuaian dengan jenis kenderaan. Penggunaan rim dan tayar bersaiz besar akan menyebabkan bebanan kepada enjin dan penggunaan bahan bakar yang tinggi.

8. Periksa keadaan barang sebelum membuat bayaran seperti fizikal, kuantiti dan kualiti produk agar ia sama seperti maklumat yang terdapat pada label.

6. Pastikan tekanan tayar berada pada ukuran yang betul dan tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit. 7. Pastikan anda menggunakan gear yang sesuai dengan kelajuan kenderaan. Penggunaan gear rendah untuk kelajuan yang tinggi akan mengakibatkan penggunaan bahan bakar yang lebih banyak.

9. Elakkan menggunakan kad kedit ketika membeli belah. Bawalah wang tunai yang secukupnya ketika berbelanja. Penggunaan kad kredit dan membawa wang tunai yang banyak boleh mendorong untuk berbelanja dengan boros. 10. Manfaatkan kupon percuma atau baucer diskaun yang diterima ketika membeli belah di pasar raya kerana ia dapat menjimatkan wang.

8. Pandu dengan kelajuan yang tetap dan kurangkan menukar gear jika tidak diperlukan.

11. Semak resit pembelian dan jumlah barangan yang dibeli selepas selesai membuat bayaran.

9. Tutup tingkap kereta ketika memandu kerana ia boleh menjimatkan bahan bakar sehingga 10%. Memandu dengan tingkap terbuka akan memperlahankan kenderaan.

B. Penjimatan Bahan Bakar Kenderaan

10. Jangan membrek secara mengejut. Membrek secara berlebihan mengakibatkan tenaga bahan api hilang melalui penggeseran tenaga.

1. Berjalan kaki bagi perjalanan jarak dekat. Bahan bakar boleh dijimatkan di samping anda dapat bersenam.

11. Kurangkan penggunaan penyaman udara ketika cuaca sejuk.

2. Rancang perjalanan terlebih dahulu dan elakkan memandu ketika jalan raya sesak.

C. Tip Meninggalkan Rumah Pada Musim Perayaan

3. Elakkan membawa barangan yang tidak diperlukan seperti set golf, peralatan memancing atau memasang ruangan simpanan tambahan di atas bumbung kenderaan. Berat barangan dan ruangan tambahan berkenaan akan memberikan bebanan kepada enjin, sekali gus meningkatkan penggunaan bahan bakar.

1. Pintu utama dan pintu belakang perlu diperbuat daripada bahan yang kukuh dan dilengkapi dengan sistem kunci yang berkualiti. 2. Pasang jeriji (grill) berkunci pada pintu dan tingkap rumah. Gunakan kunci tambahan seperti mangga pintu yang tidak mudah dirosakkan.

•3

Semasa 7. Maklumkan kepada jiran semasa ketiadaan anda serta berikan nombor telefon yang mudah dihubungi. 8. Pastikan barang-barang kemas seperti emas, wang tunai dan sebagainya disimpan di tempat yang selamat dan bersesuaian. Hentikan langganan akhbar dan majalah bagi mengelakkan penjenayah mengetahui rumah ditinggalkan kosong. Minta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan anda. 9. Cabut talian telefon bagi mengelakkan telefon berdering berterusan ataupun pasang sistem pesanan / simpanan suara (jangan maklum anda tiada di rumah).

3. Jangan menyembunyikan kunci rumah di dalam pasu, di bawah alas kaki ataupun di dalam rak kasut di luar rumah. 4. Jangan tinggalkan nota menunjukkan anda tiada di rumah. Pastikan lampu di sekeliling rumah dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi (menggunakan alat kawalan waktu automatik) setiap hari. Pastikan juga alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik (jika ada). 5. Simpan tangga dan peralatan yang lain di tempat yang selamat agar tidak digunakan oleh penceroboh. 6. Pastikan kebersihan persekitaran rumah agar tidak ditumbuhi lalang dan semak-samun yang boleh dijadikan tempat bersembunyi penceroboh. Pastikan juga sekitar kawasan pagar tidak mempunyai pokok yang boleh digunakan oleh penceroboh untuk memasuki rumah dengan mudah.

10. Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila ketiadaan anda dengan hubungi ibu pejabat polis berdekatan dengan memberikan tempat tinggal anda dan berikan maklumat yang bersesuaian seperti nama, alamat, nombor telefon dan tarikh berlepas dan kembali ke rumah. 11. Sertai program kejiranan, khususnya bersamasama polis untuk mengenali serta meningkatkan kerjasama antara komuniti dan polis. Anda juga dinasihatkan melindungi harta benda rumah anda dengan polisi insurans untuk meringankan beban kerugian sekiranya rumah dipecah masuk. Sumber: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan

4•

Kewangan

Masa Terbaik Membeli Belah Adakah anda memerlukan alasan untuk membeli belah? Ya, jika anda tidak mahu dibebankan dengan hutang kad kredit atau rumah tangga yang bergoyah akibat tidak mampu mengawal nafsu untuk berbelanja. Bagaimanapun Jualan Mega boleh membantu anda berjimat jika kena caranya. Ikuti panduan berikut untuk mengetahui bagaimana anda boleh berbelanja dengan bijak sepanjang Kanival Jualan Murah tahunan ini.

1. Masa untuk Hadiah Hari Jadi Katakan anda mempunyai lima orang rakan karib, yang semuanya lahir selepas bulan Julai. Apa kata, tanyakan kepada mereka apakah hadiah yang mereka mahukan, dan belikan hadiah mereka dengan diskaun yang jauh lebih rendah pada Jualan Mega berbanding pada hari biasa. Sekali sekala, tidak salah untuk memberikan hadiah jenama mewah untuk insan yang anda sayang.

2. Ubah Suai Rumah Rebut peluang ini untuk berkunjung ke promosi pasar raya perabot bagi mendapat perabot dan peralatan rumah baru. Bonus berganda untuk mereka yang baru berpindah rumah. Selepas melaburkan wang yang banyak untuk wang muka dan segala macam bayaran untuk membeli rumah baru, maka inilah masanya berjimat habis-habisan untuk menghias kediaman.

3. Persiapan Majlis Perkahwinan Umum mengetahui bahawa mengadakan majlis perkahwinan memerlukan perbelanjaan yang besar. Semua pasangan semestinya mahukan yang terbaik untuk menjadikan hari bersejarah mereka sebagai detik paling indah untuk dikenang. Walaupun masih ada setahun sebelum bernikah, apa kata gunakan kesempatan ini untuk membeli belah peralatan dan hantaran kahwin. Dari katil beradu

sehingga hantaran, anda pasti mempunyai banyak pilihan pada musim jualan murah ini.

4. Tambah Stok Bagi kebanyakan orang, pergi ke pasar raya untuk membeli peralatan harian adalah perkara yang cuba dielakkan. Sebaliknya, gunakan tempoh ini untuk membeli barangan penjagaan diri anda dalam jumlah yang besar. Contohnya deodoran, wangian, stokin, singlet yang semuanya boleh didapati dengan harga yang lebih murah. Jika anda sudah merancang untuk melancong pada hujung tahun, apa kata tinjau baju mandi, kaca mata atau aksesori untuk digunakan ketika bercuti nanti.

5. Peluang Menang Berganda Semak dalam akhbar, laman sesawang dan di kaunter pertanyaan kompleks beli belah. Anda pasti akan melihat pelbagai peraduan, tawaran dan ganjaran menarik menanti dari sekarang sehingga awal September nanti. Baucar beli belah sehingga hadiah melancong, semuanya menanti pengunjung Karnival Jualan Mega. Lebih-lebih lagi jika anda mempunyai pelbagai kad keahlian pusat membeli belah. Ia juga masa untuk anda mengumpul mata ganjaran kad kredit anda.

6. Manjakan Diri Kedekut untuk membeli hadiah kepada orang? Tidak mengapa, gunakan bajet itu untuk membeli barangan yang sudah lama anda impikan. Sesudah hampir setahun bekerja keras, kini tiba masanya untuk anda memberi ganjaran untuk memanjakan diri. Jika tidak mampu membeli set sofa atau pinggan mangkuk import, anda boleh berbelanja mengikut kemampuan diri. Sumber: Harian Metro

•5

Keselamatan

Kenderaan berat tidak sepatutnya berada di atas jalan raya pada waktu puncak Saban hari kenderaan di atas jalan raya semakin banyak, terutama di kota raya Kuala Lumpur. Keadaan jalan raya semakin sesak pada waktu puncak seperti pada awal pagi dan waktu petang, ditambah pula dengan kehadiran kenderaan-kenderaan berat seperti lori pembinaan dan bas. Jika bas masih boleh dimaafkan lagi kerana bas tersebut bertujuan untuk membawa orang awam ke tempat kerja, tetapi bagaimana pula dengan kenderaan berat yang lain? Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), pada tahun 2014, jumlah kemalangan jalan raya ialah sebanyak 476,196 dengan jumlah kematian seramai 4,432 orang. Jika dilihat daripada statistik tersebut bagi tahun 1997 sehingga tahun 2014, kemalangan jalan raya mengalami kenaikan sejajar dengan pertambahan jumlah kenderaan, disebabkan oleh peningkatan penduduk Malaysia yang kini berjumlah 30 juta orang. Seringkali juga dilaporkan bahawa kemalangan ngeri yang berlaku adalah melibatkan kenderaan khususnya motorsikal dan kenderaan berat seperti lori. Ironinya, kebanyakan kemalangan tersebut berlaku pada waktu awal pagi, sama ada mangsa ingin ke tempat kerja ataupun ke sekolah. Jika diperhatikan keadaan lalu lintas pada awal pagi, kesesakan jalan raya akan menjadi semakin parah dengan kehadiran kenderaan-kenderaan berat. Keadaan trafik akan menjadi bertambah celaru apabila pemandunya bersikap kurang ajar di jalan raya. Keadaan kesesakan lalu lintas ini menyebabkan

6•

kebanyakan penunggang motorsikal terpaksa menyelit di antara kenderaan yang lain. Apatah lagi jika mereka terpaksa menyelit di sebelah lori, yang bersaiz agak besar sehingga memakan ruang jalan, yang menjadikan ruang agak sempit. Hal ini boleh menimbulkan risiko kemalangan kepada penunggang motorsikal jika dihimpit oleh lori tersebut. Memang kebanyakan orang, termasuk pemandu lori turut mengejar masa untuk sampai ke destinasi masingmasing. Tetapi untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas pada waktu puncak dan risiko kemalangan jalan raya, kenderaan berat ini disyorkan supaya berada di atas jalan raya selepas pukul 8.30 pagi sehingga pukul 5 petang. Jika ada yang masih bekerja pada waktu malam pula, mereka dibenarkan untuk berada di atas jalan raya selepas pukul 7.30 malam. Oleh itu, pihak berkuasa harus memberi notis kepada pegawai operasi yang terlibat dalam tapak pembinaan mahupun pusat penghantaran barang mengenai waktu keluar masuk lori-lori di atas jalan raya. Walau bagaimanapun penyelarasan jadual untuk kenderaan berat keluar masuk di atas jalan raya perlu dikaji dengan lebih teliti oleh pihak berkuasa bagi menjaga kepentingan pelbagai pihak. Sudah tiba masanya untuk pihak berkuasa berbuat sesuatu bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas yang semakin parah dari hari ke hari dan dalam masa yang sama mengurangkan risiko kemalangan jalan raya. Sumber: Persatuan Pengguna-pengguna Standard Malaysia (Standards Users)

Penggunaan Berhemat

Masalah Pembocoran Air di Bangunan Bertingkat

“Adakah anda salah seorang daripada mereka yang menghadapi masalah ini?”

“Saya rasa paip air jiran yang berada di tingkat atas mengalami kebocoran. Apabila saya meminta dia memeriksa perpaipan rumahnya; dia tidak mengendahkan saya.” “Siling saya terdapat kesan tompok air yang semakin besar.” Dialog di atas merupakan perbualan antara seorang pengadu yang menghadapi masalah kesukaran berkomunikasi dengan jiran dalam kes kebocoran air di rumah bertingkat.

Dengan wujudnya penguatkuasaan akta ini di Bahagian Xl(142), ia telah menjelaskan sebarang kecacatan yang dikatakan dalam suatu petak atau mana-mana harta bersama yang berkenaan seperti kebasahan, kelembapan atau penembusan air pada siling yang merupakan harta bersama atau mana-mana bahan hiasan, termasuk plaster, panel atau papan gypsum yang dilekatkan, direkatkan, diletakkan atau dipasang pada siling yang membentuk harta bersama dapat dipantau atau menyelesaikan pertikaian antara dua pihak yang berkongsi harta bersama, iaitu seperti siling di antara dua rumah bertingkat.

Adakah anda salah seorang daripada mereka yang menghadapi masalah ini? Jiran anda tidak memberi kerjasama untuk memeriksa perpaipan rumah mereka yang akhirnya menyebabkan harta rumah (siling) selalu lembap dan berbahaya? Bagi mengurangkan pertikaian antara pihak badan pengurusan bersama (JMB) dan kedua-dua pemilik rumah yang terbabit, Akta Pengurusan Strata 2013 [Akta 757] telah diwartakan berkuat kuasa 1 Jun 2015 selepas ia dibentang dan diluluskan di Parlimen pada November 2012. Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengeluarkan siaran media bahawa Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757) yang digubal akan memastikan keseragaman undang-undang dan dasar berkenaan kerajaan tempatan berhubung dengan pengurusan bangunan berstrata dan harta bersama.

•7

Penggunaan Berhemat Mengikut keterangan dan statistik daripada KPKT, penduduk strata di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan merangkumi 15,731 dengan jumlah petak sebanyak 1,414,024 unit. Jumlah penduduk strata adalah lebih kurang sebanyak 5.6 juta orang (19% daripada jumlah keselamatan penduduk di Malaysia). Jumlah penduduk strata yang semakin meningkat ini dipercayai disebabkan oleh harga tanah yang semakin tinggi dan ruang tapak pembangunan tanah yang semakin terhad. Undang-undang yang lebih komprehensif ini dapat meningkatkan kepekaan kepada semua penduduk supaya seseorang individu perlu bertanggungjawab dengan kerosakan pada harta bersama, iaitu seseorang yang terlibat tidak boleh menghalang pegawai atau JMB untuk membuat penyelenggaraan atau pemeriksaan di rumahnya, sesiapa yang mengingkari atau tidak membenarkan penyelenggaraan untuk kerosakan akan dipenjarakan selama tempoh tidak lebih tiga tahun atau didenda tidak melebihi lima puluh ribu ringgit atau kedua-duanya.

“... sebarang kecacatan yang dikatakan dalam suatu petak atau mana-mana harta bersama yang berkenaan seperti kebasahan, kelembapan atau penembusan air pada siling yang merupakan harta bersama atau mana-mana bahan hiasan, ...”

“Jiran anda tidak memberi kerjasama untuk memeriksa perpaipan rumah mereka yang akhirnya menyebabkan harta rumah (siling) selalu lembap dan berbahaya?”

8•

Namun begitu, perbincangan dengan jiran yang terbabit untuk mendapat kerjasama antara satu sama lain adalah digalakkan untuk menyelesaikan masalah. Hal ini dapat mengelakkan penggunaan Akta 757 yang mungkin menjejaskan sikap kejiranan atau hubungan antara jiran yang terlibat. Kekerasan dalam melaksanakan akta ini berkemungkinan akan menyebabkan seseorang berasa tidak puas hati dengan pihak yang datang membuat pemeriksaan tanpa mendapatkan keizinannya. Jadi, cara penyelesaian ini diambil sebagai langkah atau cara terakhir yang terpaksa digunakan untuk menjaga kesejahteraan dan keselamatan sesebuah rumah di bangunan bertingkat. Sumber: Forum Air Malaysia

Isu Air

Perkhidmatan Pembetungan Pengguna semakin peka terhadap barangan dan perkhidmatan yang terdapat di pasaran. Maklumat tentang telefon bimbit yang tercanggih, restoran yang menghidangkan makanan paling enak dan barangbarang keperluan yang termurah, semuanya di hujung jari rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat juga perkhidmatan yang terlepas pandang oleh para pengguna. Perkhidmatan ini amat penting untuk kehidupan seharian kerana pengguna menggunakannya setap hari. Malangnya, pengguna kurang memberikan perhatian terhadap sektor ini. Malah terdapat sebahagian pengguna yang langsung tidak membayar bil untuk perkhidmatan yang telah diterima ini. Perkhidmatan ini dikenali sebagai perkhidmatan pembetungan. Pengguna sering membayar bil untuk perkhidmatan seperti air, elektrik dan telekomunikasi. Tetapi berapa orang yang masih ingat tentang perkhidmatan pembetungan ini. Air yang telah digunakan, iaitu air kumbahan, dilupakan begitu sahaja selepas masuk ke dalam longkang atau singki rumah. Tahukah anda bahawa kumbahan juga perlu melalui proses rawatan yang melibatkan kos yang tinggi? Pernahkah anda terfikir ke manakah air longkang itu pergi? Jawapan yang kebanyakan orang berikan adalah pembekal perkhidmatan pembetungan negara, Indah

•9

Isu Air Semasa Water Konsortium. Tetapi ke manakah kumbahan itu akan mengalir selepas itu? Syarikat pembetungan tidak mungkin dapat menyimpan kumbahan seluruh Malaysia dalam tangki mereka. Tidakkah anda ingin mengetahui jawapannya? Jawapannya ialah sungai. Sungai menjadi habitat bagi pelbagai fauna dan fauna, membekalkan air kepada semua tanaman, dan sumber utama air paip rumah. Namun, air paip di rumah tidak mengandungi sebarang sisa kencing dan najis. Oleh itu, anda perlu berterima kasih kepada syarikat pembetungan yang menguruskan perkara ini. Syarikat pembetungan akan mengeluarkan sebarang sisa, sampah-sarap, dan kandungan berbahaya daripada air kumbahan sebelum melepaskannya ke dalam sungai. Air yang dilepaskan itu mesti mengikuti piawaian yang ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar. Oleh itu, air itu selamat digunakan dan tidak menjejaskan hidupan dalam sungai.

Bayangkanlah jika negara tidak mempunyai sistem pembetungan. Ke manakah air sisa akan pergi? Air sabun yang telah digunakan untuk mencuci baju dan pinggan tidak boleh dibuang begitu sahaja kerana ia akan menjejaskan tumbuh-tumbuhan dan hidupan lain. Sisa manusia pula perlu dibuang sendiri, dan pastinya semua orang tidak mahu sisa ini dibuang berdekatan rumah mereka. Tanpa sistem pembetungan, maka tidak akan wujud longkang, singki dan tandas seperti yang ada sekarang. Perkhidmatan pembetungan ini sesuatu perkhidmatan yang tidak dapat dilihat, dan mungkin para pengguna akan terlepas pandang atau lupa tentang perkhidmatan ini. Kewujudan perkhidmatan ini memudahkan kehidupan dan amat penting untuk kesihatan dan alam sekitar. Bayarlah bil yang sepatutnya dibayar dan ingatkan orang di sekeliling anda tentang kepentingan perkhidmatan pembetungan ini. Sumber: Forum Air Malaysia

“Perkhidmatan pembetungan ini sesuatu perkhidmatan yang tidak dapat dilihat, dan mungkin para pengguna akan terlepas pandang atau lupa tentang perkhidmatan ini.”

10 •

Kesihatan

Demam

DENGGI Pengenalan

l

Demam ini boleh mencapai suhu 40 - 41oC, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dalam kalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot dan sendi-sendi. Demam denggi ini juga dikenali sebagai ‘breakbone fever’.

l

Ruam selalunya akan tumbuh pada hari ke-3 dan ke-4 selepas bermulanya demam.

l

Muntah dan kurang selera makan.

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti. Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4). Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja. Jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh dijangkiti lebih daripada sekali seumur hidupnya. Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur Mediterranean dan Pasifik Barat mengalami masalah denggi.

Tanda dan gejala l

Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ketiga (3) hingga keempat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya antara 4 hingga 7 hari.

l

Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk / kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi. Ruam merah pada kulit juga boleh terjadi.

• 11

Kesihatan Sudut Pengguna Pemastian diagnosa penyakit Antibodi akan dikesan di dalam darah (Dengue IgM) (Antibodi yang dihasilkan oleh sistem pertahanan badan untuk melawan jangkitan). Ujian PCR (kaedah mengesan genetik virus) boleh mengesan virus denggi di dalam darah dan nyamuk boleh didapati di sesetengah makmal. NSI antigen: Satu lagi test yang mengesan virus ini pada peringkat awal / demam.

boleh menyebabkan pesakit mengalami renjatan (shock) dan akhirnya boleh menyebabkan kematian. Tidak terdapat ubat-ubatan yang khusus untuk merawat demam denggi. Pesakit perlu dimasukkan ke dalam wad bagi rawatan demam denggi berdarah. Rawatan awal boleh mengelakkan kematian dengan kadar kurang daripada satu peratus. Pesakit akan diberikan rehidrasi untuk memastikan beliau tidak mengalami renjatan. Walaupun nama penyakit ini demam denggi berdarah, masalah yang membawa kemudaratan adalah masalah kebocoran salur darah yang menyebabkan renjatan dan bukan pendarahan yang menjadi masalah utama.

Faktor penyumbang Intravena:

Rawatan l

Segera berjumpa dengan doktor kerana tiada ubat yang khusus untuk merawat demam denggi.

l

Rehat dan banyakkan minum air masak. Ubat paracetamol boleh diambil untuk menurunkan demam dan mengurangkan kesakitan.

l

Elakkan ubat aspirin bagi kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

l

Mandi jerlum.

l

Antibiotik tidak diperlukan.

Demam Denggi Berdarah Merupakan demam denggi yang teruk disebabkan oleh jangkitan virus denggi. Kebiasaan tanda sakit adalah sama dengan demam denggi. Pesakit akan menjadi teruk disebabkan oleh radangan pada salur darah. Tanda-tanda yang biasa seperti muntah, pitam dan sakit pada bahagian abdomen. Salur darah di dalam badan boleh mengalami kebocoran dan menyebabkan isi padu darah berkurangan. Hal ini

12 •

l

Pembangunan yang pesat di bandar-bandar, terutama di Negara Tropika menyebabkan kepadatan penduduk tinggi dan tapak binaan yang banyak.

l

Peningkatan penggunaan bahan plastik dan pembuangan tayar lama boleh menyebabkan pembiakan nyamuk yang baru.

l

Pergerakan manusia dari satu tempat ke tempat yang lain menyebabkan penularan berlaku dengan cepat.

Kesihatan Pencegahan Pada masa sekarang tiada vaksin untuk mengubati demam denggi. Walau bagaimanapun usaha-usaha sedang dijalankan untuk menghasilkan vaksin tersebut.

Elakkan gigitan nyamuk dengan: l

Gunakan ubat nyamuk.

l

Gunakan kelambu semasa tidur. Gunakan ‘repellent’ jika perlu.

l

Elakkan aktiviti di luar rumah semasa nyamuk aktif menggigit (5.30 pagi – 8.00 pagi dan 5.30 petang – 8.00 malam).

l

Pakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar daripada rumah.

l

Pasang jaring halus (mosquito mesh) pada tingkap dan pintu.

Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk: l

Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah. Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong. Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentikjentik di bekas tersebut.

l

Kerap tukar air dalam bekas minuman haiwan peliharaan.

Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah. Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong.

Jika anak anda disyaki mengalami sakit denggi dan dipantau sebagai pesakit luar (tidak dimasukkan ke wad), bawa anak anda segera ke hospital / klinik jika: l

Muntah berlarutan / berpanjangan.

l

Sakit perut.

l

Kurang bermaya / sawan.

l

Sesak nafas.

l

Pucat / sejuk pada tangan dan kaki.

l

Pendarahan: daripada gusi / hidung, muntah darah, najis berdarah dan tanda-tanda merah pada kulit.

Sumber: www.myhealth.gov.my

• 13

Sudut Pengguna

KAD DISKAUN SISWA

MALAYSIA

LATAR BELAKANG

KRITERIA PELAJARKad Diskaun Siswa 1Malaysia (KADS1M) diwujudkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan objektif untuk membantu meringankan perbelanjaan pelajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.

Majlis pelancarannya telah dirasmikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada 2 Julai 2012 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).Inisiatif ini dilaksanakan bertitik tolak daripada cadangan yang telah dibentangkan oleh siswa menerusi Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) pada 21 November 2011 yang lalu.Dalam mewujudkan inisiatif KADS1M, Kerajaan tidak menanggung sebarang kos perbelanjaan. Sebaliknya, ianya direalisasikan menerusi Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) oleh Bank Rakyat yang mengeluarkan kad dan syarikat-syarikat terlibat yang menawarkan diskaun kepada para pelajar.

Semua pelajar IPT awam & swasta, dalam & luar negara dan warganegara Malaysia yang mengikuti pengajian jangka panjang iaitu tempoh masanya 1 tahun dan ke atas.

BAYARAN •

KADS1M akan diberikan secara percuma kepada pelajar. Caj sebanyak RM2.00 akan dikenakan bagi setiap kad yang hilang / gantian.

TEMPOH SAH •

Tempoh sah (validity) KADS1M ialah semasa tempoh pengajian pelajar sahaja.

MEKANISME PENYALURAN KADS1M •

Para pelajar IPT tidak perlu memohon untuk mendapatkan KADS1M. Ianya akan disalurkan secara automatik menerusi permohonan oleh pihak pentadbir sesebuah IPT berkenaan. Carta alir penyaluran KADS1M adalah seperti berikut:

JENIS KAD •

KADS1M merupakan flash card dan bukannya kad yang menawarkan mata ganjaran. Para pelajar IPT hanya perlu menunjukkan KADS1M bersama-sama kad pelajar atau kad pengenalan bagi mendapatkan diskaun.

DISKAUN •

Diskaun yang ditawarkan di antara 2% hingga 60% bagi pembelian barangan dan perkhidmatan terpilih tertakluk kepada terma dan syarat yang ditetapkan oleh syarikat-syarikat yang mengambil bahagian.

14 •

IPT Edar Kad Kepada Pelajar BANK RAKYAT Proses, Cetak & Edar Kad Kepada IPT

KPDNKK Rekod & Salur Maklumat Kepada Bank Rakyat IPT / KEMENTERIAN / AGENSI Kemukakan Maklumat Pelajar Kepada KPDNKK

Sudut Penguna PENYERTAAN SYARIKAT

SEBAHAGIAN RAKAN DAGANG KADS1MTerdapat 13 segmen perniagaan di dalam inisiatif KADS1M antaranya ialah segmen Buku dan Alat Tulis, Makanan dan Minuman, Pengangkutan dan Penginapan, Klinik Kesihatan, Teknologi Maklumat dan Perniagaan Runcit.Maklumat lengkap rakan dagang mengikut segmen termasuk kadar diskaun, syarat dan terma yang dikenakan boleh disemak menerusi portal www.1pengguna.com. Bagi syarikat-syarikat yang berminat untuk menyertai KADS1M, sila lengkapkan borang penyertaan yang terdapat di portal KADS1M dan mengembalikannya kepada sekretariat bagi proses selanjutnya.

* sehingga Jun 2015

KPDNKK mengalu-alukan sebarang maklumbalas atau cadangan bagi penambahbaikan inisiatif KADS1M termasuk menyalurkan maklumat syarikat yang berpotensi untuk dijadikan rakan dagang KADS1M.

CARTA ALIR PERMOHONAN MENYERTAI RAKAN DAGANG KADS1M Syarikat mengemukakan borang penyertaan

Promosi penyertaan syarikat di portal KPDNKK

Semakan dan kelulusan KPDNKK

Syarikat melengkapkan dokumen perjanjian

MAKLUMAT LANJUT • Sebarang maklumbalas, cadangan atau pertanyaan mengenai KADS1M boleh dikemukakan kepada sekretariat seperti berikut: Sekretariat Kad Diskaun Siswa 1Malaysia Bahagian Gerakan Kepenggunaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Aras 4, Lot 2G3, Presint 2 Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62623 W.P. Putrajaya Tel : 03-8882 5972 / 5980 Faks: 03-8882 5983 Emel: [email protected] Portal: www.1pengguna.com

Bagi senarai penuh, layari

dan banyak lagi....

www.1pengguna.com

KARYA KEPENGGUNAAN Kemukakan karya-karya menarik berkaitan kepenggunaan (dalam bentuk cerpen, pantun, sajak, gambar, berita, pandangan, komen, risalah, poster dan lain-lain) ke alamat berikut: Bahagian Gerakan Kepenggunaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Aras 4, No 13, Persiaran Perdana, Presint 2, 62623 Putrajaya Tel : 03-8882 5979 Faks : 03-8882 5983 E-mel : [email protected]

Pastikan setiap sumbangan karya disertakan nama, nombor kad pengenalan dan alamat penuh. Karya-karya bertuah yang tersiar dalam Buletin Generasi Pengguna akan memenangi hadiah misteri yang menarik!!

• 15